top of page
Search
  • Writer's pictureLilli Haapala

Merenvihreät Itämerellä – Ocean greens in the Baltic seaElokuussa työskentelen CityTorppari-taiteilijana Itämerellä kuvaten materiaalia Merenvihreät videoteokseen, joka on tutkielma meren erilaisiin vihreisiin. Ensi viikolla pääsen mukaan Turun yliopiston & Saaristomeren tutkimuslaitoksen Murtovesikurssille Seiliin ja merelle. Miten mielenkintoista. Sain myös lainaksi mikroskoopin jolla pääsen lähemmäs tarkastelemaan erilaisia näytteitä. Tällä hetkellä olen Kökarin saarella kurkistelemassa vedenpinnan alle sen kirkasvetisillä rannoilla & Kökarin taiteilijaresidenssissä https://kokarkultur.wordpress.com . <3


Meren pinnan alta löytyy aivan uskomattomia maailmoja.


Päivitän kuvia, ajatuksia ja muita projektin kuulumisia tänne nettisivuilleni sekä instagram-tililleni : @lillihaapala (Nyt vielä muihin juttuihin: Syyskuussa tuloillaan oleva näyttely Muu galleriaan vaatii vielä hiomista ;) )CityTorppari-taiteilijat työskentelevät tänä kesänä Itämerellä


Tiedote. Julkaistu: 30.06.2020, 12:15 Maaseudun Sivistysliitto


Taiteilijat ja Itämeri – CityTorpparit 2020


Viisi upeaa taideteosta ja tapahtumaa toteutetaan tänä kesänä osana Maaseudun Sivistysliiton CityTorppari-toimintaa. Saimme mahtavan määrän, yhteensä 47 laadukasta ehdotusta, joista valitsimme viisi taiteilijaa/taiteilijaryhmää toteuttamaan teoksensa tänä kesänä.


Teemana vuonna 2020 on ITÄMERI, jossa tarjolla oli kolme erilaista näkökulmaa: Itämerimuistoni, Vedenalla, Jokisuisto. Koronan myötä olemme hieman muuttaneet työskentelytapaa. Nyt taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata ja siihen voi osallistua sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen.

Itämeri-teemalla olemme myös mukana valtakunnallisessa Itämeripäivässä 27.8. yhteistyössä John Nurmisen Säätion kanssa.


Timo Kokko, Veden alla -teos on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy äänimaisema. Lokaatio: Saaristomeri ja Kuopio.

Lilli Haapala, Merenvihreä on videotutkielma merenalaisiin ja sen pinnalla heijasteleviin vihreän eri sävyihin. Lokaatio: Turun saaristo ja Turku.

Taina Kontio ja Satu Miettinen, Meren taju on monimediainen teos, joka toteutetaan yhdessä Vänön asukkaiden kanssa. Lokaatio: Vänö-saari.

Tatu Heinämäki, Lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Lokaatio: jokisuisto virtuaalisessa ympäristössä ja Hämeenlinna.

Molly Balcom Raleigh, Baltic Sea Book – Itämerikirja. Taiteilija valmistaa 40 kirjan sarjan, jotka yleisö voi lainata itselleen Itämeripäivänä 27.8. kirjastosta - ja syöttää kirjan kaloille lopuksi. Lokaatio: Korppoo, Helsinki ja (kirjaston lokaatiota vielä mietitään).


Taustaa

Maaseudun Sivistysliitto on palkannut vuodesta 2015 eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija on kutsuttu työskentelemään taiteilijaresidenssissä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, osallistavia taideteoksia, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Tutustu aikaisempaan toimintaan: CityTorppari #citytorppari 


John Nurmisen Säätiön lanseeraama Itämeripäivä järjestetään valtakunnallisena tapahtumana 27.8.2020. Maaseudun Sivistysliitto osallistuu päivän viettoon tarjoamalla kolmelle taiteilijalle tämän Itämeriaiheisen työskentelyjakson. Itämeripäivä.fi #itämeripäivä

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa.

Lisätietoja: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, Maaseudun Sivistysliitto, 040-3577662,helka.ketonen@msl.fi


MAASEUDUN SIVISTYSLIITTO - MSL -  tukee ihmisenä kasvua, aktiivista kansalaisyhteiskuntaa ja maaseudun kehittämistä aikuiskasvatuksen ja kulttuuritoiminnan keinoin.46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page