Työskentelen tällä hetkellä monivuotisen taidehankkeen ”Searching for utopia” parissa, jossa tutkin erilaisia utopioita, niiden alkulähteitä sekä ihmisen suhteellisuutta luonnonympäristöön. Hanke alkoi vuonna 2018 kun matkustimme Venäjän kauko-itään tutkimusmatkailijoiden tapaan (työryhmänä Juri Jalasmäen kanssa) tutkimaan siellä 1868- luvulla sijainnutta suomalaista Amurinmaan utopiayhteisöä. Matkastamme on tulossa dokumentaarinen video, jota varten olemme vielä tehneet lisää taustatutkimusta. Video julkaistaan ensi vuonna.
Tällä hetkellä tutkin utopia-aihettani hyvin monesta lähtökohdasta ja leikittelen sen eri puolilla ja ulottuvuuksilla. Unelmoin, "dystopioin", "matkustan ajassa" tulevaisuuteen ja historiaan ja kääntelen kiviä, etsin oudoista paikoista ja päädyn ihmeellisiin paikkoihin. Tuntuu että samalla kun olen etsinyt lisätietoja utopioista olen tutustunut omaan taiteelliseen työskentelyprosessiini juurtajaksaen. Utopia on suunta ja idea, ei niinkään konkrettinen tulevaisuuden paikka. Utopia ja taide kiinnittyvätkin toisiinsa vahvasti tuon immateriaalisen prosessin kautta. Taiteen tekemistä voisi luonnehtia utopian elämiseksi nyt ja tässä.
Kuva: Aark residenssistä elokuulta 2018. Kipsi ja sammal.
Vielä muutama vuosi sitten oli vaikeaa löytää tekstejä utopioista jotka oikeasti olisivat innostaneet. Löysin vain hankalia historiassa liikkuvia poliittisia kirjoituksia, kuten Thomas Mooren Utopian saari, jota en itseasiassa saanut koskaan luetuksi. Tarinoita Atlantiksesta löytyi monia, myös mitä yllättävimpiä teorioita siitä että Atlantis olisi sijainnut Ruotsissa, kuten Olof Rudbeck 1600- luvulla väitti. Platonin kuvauksena Atlantis on laskettu noin 500 kilometriä pitkäksi ja 350 kilometriä leveäksi, ja sitä nykyisin pidetään ennemminkin mielikuvana ja täydellisen kuvauksena kuin konkreettisena saarivaltiona. Platonin Atlantis-saari vajosi meren syvyyteen ja katosi näkyvistä, tavattoman ankarien maanjäristysten ja vedenpaisumusten myötä.
Nykyisin utopioita käsitteleviä tekstejä löytyy useita ja aihe alkaa nostaa päätään myös tässä ajassa. Uusimmassa Voima-lehdessä oli kiinnostavaa tekstiä juuri utopioista tässä hetkessä. Netistä löytyy useita kiinnostavia pohdintoja niin ilmastonmuutoksen että muiden dystopioiden vierelle kenties olisikin hyvä löytää uusia ajattelutapoja.
Tuossa Voima-lehden jutussa mainittiin dystopioiden vaikutuksesta mielikuvitukseen, että jatkuva tulevaisuuden tuhoisuus on vaikuttanut kuvittelukykyymme. Eikä mikään ihme. Myös Turun Taidemuseossa vielä pari päivää esillä oleva Holger Looduksen Journey to the end of the world näyttely, joka ensimmäisellä katsomisella vaan ärsytti, käsittelee myös omalla tavallaan utopioita. Onneksi otin näyttelyssä jaossa olleen lehtisen mukaani. Luettuani sen innostuin tekstistä todella ja teos alkoi elää mielessäni. Löysin hyvin mielenkiintoisen kokoelman yhteyksiä monien eri aiheiden välillä, jotka kiehtovat minuakin suuresti, juuri nyt. Yllä oikealla pätkä lehtisestä.
Pääsen itse tutkimaan Platonin utopia maisemia Kreikkaan: Ateenaan ensi keväänä kun matkustan Suomen Ateenan instituutin residenssiin kuukaudeksi. Odotan matkaa jo innolla. Pääsen yhdistelemään ajatuksiani uusien teosten kautta joiden tarkoituksena on tutkia mytologioiden ja tieteen yhteyksiä. Avaruuteen suuntaan ja lujaa! :)
Kuvakollaasi Andamaaneilta. Tekeillä olevasta valokuvasarjasta joka tulee esille Ateenaan.
Kuvakollaasi Örön saarelta. Tekeillä olevasta valokuvasarjasta joka tulee esille Ateenaan.
Sitä ennen olen rakentamassa kahta näyttelyä Suomeen: Helmikuuksi Helsinkiin Galleria Huutoon ja Huhtikuuksi Turkuun Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone galleriaan. Teokset sisältävät utopioita, unelmia, dystopioita, tutkimusmatkoja ajassa ja tiloissa, vettä, merta, avaruutta ja saaria .. Jännittävää aina itsekin nähdä lopulta millainen konkreettinen muoto jokaiseen tilaan muodostuu ja millaisia mielikuvia se herättää.
Huuto galleriaan tulee uusi versio B-galleriassa maaliskuussa 2019 esillä olleelle Tutkimusmatkoja paikkoihin joita ei ole- kokonaisuudelle.
Tervetuloa näyttelyihin! Ja vielä joulukuuhun asti esillä Turun Taidehallilla on työni Language of the body, joka käsittelee kasveja, kehoja ja tietoisuutta.
Comments