top of page
Search
  • Writer's pictureLilli Haapala

Veden pinnalla ja sen alla



Miten monia eri sävyjä vedessä näyttäytyykään..! Yllä olevassa videossa tarkastellaan veden näkösyvyyttä. Tuottava kerros jossa leviä esiintyy = näkösyvyys x 2. Se on kerros jonne auringonvalo yltää, jossa levät yhteyttävät.


Matkamme jatkui upealle Boskärin saarelle, jossa pääsin kurkistamaan veden pinnan alle ja snorklaamaan sekä kuvaamaan sen alta paljastuvia upeita maisemia. Opiskelijat harjoittelivat nuottausta ja keräsivät siten lajinäytteitä rantaan ja laboratorioon tutkittaviksi.


Nuotta (joka tosin jo tässä puhdistetaan ja vedetään takaisin tutkimuslaukselle.)


Ylla "saalis" joka tarttui nuottaan tarkkailtavaksi.




Kuvasin laboratorioon tuotuja näytteitä opetuksen aikana. Näytteissä oli katkarapuja mm. Sirokatkarapuja (jotka ovat vieraslajeja Itämerellä), Siloneuloja ja muita kaloja, erilaisia leviä ja sammaleläin..



Yllä Rakkolevä jonka pinnalla elää Sammaleläin: Levärupi. Se on kiinnostava siinä mielessä, että se tosiaan luokitellaan sammaleläimeksi :O


Levärupi (Electra crustulenta) on Bryozoa-pääjaksoon kuuluva sammaleläin, joka elää Itämeressä. Sammaleläinten muodostamat pitsimäiset yhdyskunnat erottuvat tummilta pinnoilta harmaanvalkeina laikkuina. Yksittäinen sammaleläinyksilö erittää suojakseen kalkkikuoren. Pehmeän sisäkudoksen yläpuolella olevaa suuaukkoa ympäröi ripsellisten lonkeroiden muodostama kiehkura. Levärupiyhdyskunta siivilöi ravinnokseen planktonia.


Suurennos leväruvesta.


Alla kurkistus vedenalaiseen maailmaan <3

Jännittävää nähdä mitä kaikkea kameralle lopulta onkaan tallentunut.



Jatkoa seuraa..

Terveisin Citytorppari



Merenvihreä toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa, osana vuoden 2020 CityTorppari-toimintaa.

CityTorppari on luovan alan ammattilainen, joka vierailee kylissä ja työskentelee yhteisössä taiteensa keinoin. Maaseudun Sivistysliiton kehittämän menetelmän tarkoituksena on lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan. Vuoden 2020 teemana on Itämeri. Koronan myötä työskentelytapaa on hieman muutettu.  Nyt taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen. www.msl.fi Yhteistyössä mukana myös John Nurmisen Säätiö/Itämeripäivä sekä Keskitien Säätiö.



Yhteistyössä mukana myös Turun yliopisto: Seilin Merentutkimuslaitos, jonka Murtovesikurssille osallistuin 3.8-7.8.2020.




123 views0 comments

Comments


bottom of page